Προβάλλοντας τον εαυτό μας στη σελίδα

Η προβολή είναι η “τοποθέτηση” πλευρών του εαυτού μας πάνω σε άλλους ανθρώπους ή αντικείμενα. Είναι μια διεργασία η οποία συνήθως είναι ασυνείδητη, συμβαίνει στην καθημερινή ζωή όλων μας και είναι ένας τρόπος για να συνδεόμαστε με τους άλλους και τη γύρω μας πραγματικότητα.

Στον ψυχοθεραπευτικό χώρο, η προβολή θεωρείται κυρίως ένας βασικός μηχανισμός άμυνας, χάρη στον οποίο αποδίδουμε/τοποθετούμε ασυνείδητα σε άλλους ανθρώπους ή ακόμη και αντικείμενα, συναισθήματα και πλευρές του εαυτού μας που δυσκολευόμαστε ν’ αποδεχθούμε. Στο πλαίσιο των δημιουργικών-εκφραστικών θεραπειών, όμως, η προβολή αξιοποιείται ως μια βασική θεραπευτική διεργασία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει μέσον έκφρασης και διερεύνησης των εσωτερικών δυσκολιών του ατόμου.

Η διαδικασία της δημιουργικής γραφής δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να προβάλει πλευρές της εσωτερικής του πραγματικότητας σε ένα ποίημα, στη δομή μιας ιστορίας, σε ένα χαρακτήρα κ.ο.κ. Όταν όλες αυτές οι άγνωστες ή ανεπιθύμητες πλευρές μας τοποθετηθούν έξω από τον εαυτό και γίνει η αναπαράστασή τους με το συγκεκριμένο συμβολικό τρόπο, στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μορφές δημιουργικής γραπτής έκφρασης, προκειμένου να τις διερευνήσουμε, να τις μετασχηματίσουμε και να τις αφομοιώσουμε εκ νέου, έχοντας έτσι δημιουργήσει μια καινούρια σχέση μαζί τους, παράλληλα, όμως, και με τον εαυτό μας.

© 2016-2022  Dr Αννα Αντωνοπούλου – meta-psychology.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *