Δημιουργικότητα και Ψυχική Υγεία
Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να παράγουμε πρωτότυπα έργα και ιδέες, να βρίσκουμε λύσεις, αλλά και να μετασχηματίζουμε τον εαυτό μας και την πραγματικότητα. Οι διαστάσεις της δημιουργικότητας, που συνδέονται με τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού και εμπλουτισμού του εαυτού μας, αξιοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας, με στόχο την ανάπτυξη του ψυχισμού, την πρόληψη και τη θεραπεία.
Επικρατεί γενικώς η αντίληψη ότι η δημιουργικότητα είναι ένα χάρισμα, ένα ταλέντο που το έχουν κάποιοι προνομιούχοι και ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες. Πράγματι, τα άτομα αυτά είναι πολύ δημιουργικά, όμως, η δημιουργικότητα είναι μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει όλο το ανθρώπινο είδος και ως ικανότητα υπάρχει σε όλους μας ανεξαιρέτως. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι διαφορές ποσοτικές και όχι ποιοτικές. Η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπου και η επιβίωσή του είναι συνδεδεμένες άμεσα με τη δημιουργικότητά του, δηλαδή με την ικανότητά του να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα, να βλέπει όχι μόνο αυτό που υπάρχει, αλλά και αυτό που θα μπορούσε να υπάρξει και να ανακαλύπτει νέους τρόπους για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και να υπάρχει μέσα σ’ αυτόν.
Ο τρόπος που η δημιουργικότητα επιδρά στη συναισθηματική μας υγεία. Η δημιουργικότητα δεν είναι απλώς μια διανοητική ικανότητα, αλλά μια πνευματική λειτουργία που αγκαλιάζει όλη μας την ύπαρξη. Συνδέεται με την ανάγκη που έχουμε να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε, υπερβαίνοντας τα όρια της στενής μας πραγματικότητας, και να ερχόμαστε σε επαφή με το ζωντανό κομμάτι της ύπαρξής μας, που μας κάνει να νιώθουμε ότι “είμαστε πραγματικοί” , ότι η ζωή έχει νόημα και ότι αξίζει να τη ζούμε. Μας βοηθάει, λοιπόν, να προσαρμοζόμαστε, χωρίς να ισοπεδώνουμε τον εαυτό μας, να διατηρούμε τη συναισθηματική μας ισορροπία και να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα στην καθημερινότητά μας.
Ο ρόλος της δημιουργικότητας στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Η διαδικασία της αναζήτησης και της ολοκλήρωσης του εαυτού είναι μια δημιουργική διαδικασία. Το άτομο, που φτάνει στο γραφείο ενός ειδικού της Ψυχικής Υγείας για να ζητήσει βοήθεια, χρειάζεται να έρθει σε επαφή και να αναπτύξει το δημιουργικό του δυναμικό, αν θέλει να εξελιχθεί ψυχικά, να ανακαλύψει τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει την προσωπική του πραγματικότητα. Η σχέση, επίσης, που αναπτύσσεται ανάμεσα στο άτομο και στον ειδικό της Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να λειτουργήσει θεραπευτικά, χρειάζεται να είναι μια σχέση αληθινή, αυθεντική και “ζωντανή”, δηλαδή μια σχέση δημιουργική. Μιλώντας γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότερες από τις διαδικασίες που ενεργοποιούνται μέσα σ’ ένα θεραπευτικό πλαίσιο, και οι οποίες μας βοηθούν να ωριμάσουμε και να αναπτυχθούμε, είναι στη βάση τους δημιουργικές διαδικασίες.
© 2016-2022 Dr Αννα Αντωνοπούλου – meta-psychology.gr