Αναγνωστική Βιβλιοθεραπεία (3)
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Πολλές φορές, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση της ζωής μας, προσπαθούμε να βρούμε ένα βιβλίο που θα μας στηρίξει ψυχολογικά, αλλά και παράλληλα, θα μας βοηθήσει να δούμε πώς άλλοι άνθρωποι κατάφεραν να διαχειριστούν παρόμοιες καταστάσεις και ποιες λύσεις βρήκανε.
Η Αναγνωστική Βιβλιοθεραπεία στηρίζεται στην άποψη ότι η ανάγνωση ενός κατάλληλου βιβλίου μπορεί να έχει, από μόνη της, θεραπευτικά οφέλη. Αυτή η προσέγγιση, εστιάζει καθαρά στη θεραπευτική δύναμη της ανάγνωσης (θεραπευτική ανάγνωση) και στην αλληλεπίδραση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναγνώστη και στο κείμενο (δυαδική σχέση).
Στο πλαίσιο της Αναγνωστικής Βιβλιοθεραπείας υπάρχουν λίστες με βιβλία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτική ανάγνωση από ενήλικες, νέους και παιδιά. Οι λίστες αυτές είναι χωρισμένες ανά θεματική ενότητα (οικογενειακές σχέσεις, κατάθλιψη, άγχος, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, πένθος και απώλεια, διαχείριση θυμού, εξάρτηση από ουσίες κ.ά.) και κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:
α) Λίστες με επιλεγμένα λογοτεχνικά αναγνώσματα (διηγήματα, ποίηση, βιογραφίες κ.ά. ) τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό υλικό, στο πλαίσιο της Διαδραστικής Βιβλιοθεραπείας, αλλά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για θεραπευτική ανάγνωση.
Στην Αναγνωστική Βιβλιοθεραπεία, όταν διαβάζουμε λογοτεχνία, περνάμε από τα τρία στάδια που έχουν περιγραφεί από την Caroline Shrodes, για τα οποία έχουμε μιλήσει στο προηγούμενο άρθρο μας δηλαδή, α) την ταύτιση (identification) του αναγνώστη με το έργο και τους χαρακτήρες/πρωταγωνιστές, β) την κάθαρση (catharsis), η οποία αποτελεί μια εμπειρία συναισθηματικής ανακούφισης και λύτρωσης, λόγω της συναισθηματικής εμπλοκής του αναγνώστη και γ) την ενόραση-κατανόηση (insight), όπου το άτομο βρίσκει αναλογίες, ανάμεσα στην ιστορία και στις δικές του εμπειρίες/θέματα.
Β) Λίστες με τα λεγόμενα «συνταγογραφούμενα βιβλία». Πρόκειται, κυρίως, για βιβλία αυτοβοήθειας, γνωστικής – συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης, τα οποία συστήνονται από ειδικούς της ψυχικής υγείας, ανάλογα με τις συναισθηματικές δυσκολίες και τα θέματα που απασχολούν ένα άτομο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ωστόσο, εδώ, είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε το εξής : Το να διαβάζουμε απλώς ένα βιβλίο, που μας το σύστησε κάποιος γνωστός ή φίλος μας, δεν θεωρείται Βιβλιοθεραπεία. Στη Βιβλιοθεραπεία η ανάγνωση ενός βιβλίου συστήνεται από κάποιον εδικό α) έπειτα από αξιολόγηση του προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο ένα άτομο β) το βιβλίο επιλέγεται έτσι ώστε να είναι το κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση και γ) το προτεινόμενο βιβλίο δίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερα σχεδιασμένου προληπτικού, υποστηρικτικού ή θεραπευτικού προγράμματος που αφορά στο συγκεκριμένο άτομο.
© 2016-2022 Dr Αννα Αντωνοπούλου – meta-psychology.gr