Γιατί η δημιουργική γραφή…

Η δημιουργική γραφή είναι ένας τρόπος να εκφραζόμαστε δημιουργικά μέσα από τις λέξεις και μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Είναι ένα είδος γραφής  που έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πρόσβαση στο δικό μας πλούσιο, εσωτερικό υλικό και να εκφράζει τον ιδιαίτερο, πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο με τον οποίο “διαβάζουμε” τις ποιότητες του γύρω κόσμου, δημιουργούμε το προσωπικό μας σύμπαν και βιώνουμε την εξωτερική και την εσωτερική μας πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί, ότι η δημιουργική γραφή δεν ταυτίζεται πλήρως με την τέχνη της συγγραφής. Είναι κάτι ευρύτερο από αυτήν με την ίδια έννοια που η δραματική έκφραση είναι ευρύτερη από την τέχνη του θεάτρου και η έκφραση μέσω της ζωγραφικής είναι ευρύτερη από την εικαστική τέχνη.

Όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δημιουργική γραφή για να «παίξουμε» με τις λέξεις, να εκφράσουμε πλευρές του εαυτού μας και της εμπειρίας μας, να  απολαύσουμε τη χαρά της δημιουργίας  και να «γεννήσουμε» ένα γραπτό κείμενο που, όμως, αν θέλει να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικό, πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  και να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει και με κάθε  άλλο έργο τέχνης.

Στο κέντρο, στην «καρδιά» της δημιουργικής γραφής βρίσκεται η δημιουργικότητα, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Όταν συνδεόμαστε με τη δημιουργικότητά μας, είναι σαν να συνδεόμαστε με τις δυνάμεις της ζωής μέσα μας. Με τις δυνάμεις αυτές που μας βοηθούν να υπάρχουμε, να αναπτυσσόμαστε και να θεραπεύουμε τα τυχόν τραύματά μας, αποκαθιστώντας τις ψυχοσωματικές  μας ισορροπίες.

H γραφή είναι ένα μέσον επικοινωνίας και έκφρασης εύκολα προσιτό, ευρέως διαδεδομένο, με το οποίο είμαστε ήδη εξοικειωμένοι. Ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της τεχνολογίας, όλοι γράφουμε όλο και περισσότερο στέλνοντας e-mail, γράφοντας σε forum, κάνοντας σχόλια… Είναι εύκολο, λοιπόν, να αρχίσουμε να γράφουμε πιο δημιουργικά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η δημιουργική γραφή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να εκφραστούμε και να εξελιχθούμε.

Η δημιουργική γραφή μας βοηθάει να αφήνουμε ίχνη της ύπαρξής μας πάνω στο χαρτί και μετά να τα ξαναδιαβάζουμε, κάνοντας συνδέσεις και κατανοώντας ποιοι είμαστε, πού βρισκόμαστε, από πού ξεκινήσαμε, προς τα πού κατευθυνόμαστε και ποια είναι η  προσωπική μας πορεία.