ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Με έμπνευση το κινηματογραφικό έργο « ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ» (1959), των Α.  Resnais & Μ. Duras, θα πραγματοποιηθούν Σεμινάρια Δραματοθεραπείας σε 3 Θεματικές Ενότητες.

 

ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Ενότητα 1η –Τόπος, Εικόνα & Σώμα: 29 Απριλίου 2017/ 12:00- 4:30 μ.μ.

Ενότητα 2η – Φως, Ροή & Κίνηση: 30 Απριλίου 2017/ 12:00-4:30 μ.μ.

Ενότητα 3η–Χαρακτήρες & Σενάρια Ζωής: 27 Μαΐου 2017/ 12:00-4:30 μ.μ

 

Η ταινία σταθμός του Alain Resnais «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1959), σε σενάριο της Marguerite Duras, γίνεται πηγή έμπνευσης  για τρεις δραματοθεραπευτικές διεργασίες-επιτόπιες μελέτες βασικών θεμάτων της ζωής μας. Όπως η ταινία  ισορροπεί ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη σκηνοθεσία, διατηρώντας ανοιχτή την επικοινωνία και τη δημιουργική σχέση μεταξύ τους έτσι και η δραματοθεραπεία θα μας συνδέσει ανάμεσα στις περιπέτειες της ειρηνικής ζωής και τις καταστροφικές οδύνες του πολέμου.

Γυν. – « Άκουσέ με. Όπως εσύ, ξέρω τι είναι η λησμονιά. Όπως εσύ, είμαι προικισμένη με μνήμη. Ξέρω τη λησμονιά… Όπως εσύ, έχω παλέψει σκληρά ενάντια στην λησμονιά. Όπως εσύ, έχω ξεχάσει… Ήθελα μια άσβηστη μνήμη, μνήμη σκιάς και πέτρας. Πάλεψα σκληρά, κάθε μέρα, ενάντια στην φρίκη του να μην καταλαβαίνεις πιά, γιατί πρέπει να θυμάσαι. Όπως εσύ, έχω ξεχάσει… Γιατί αρνείσαι την ολοφάνερη ανάγκη της μνήμης;»  [Απόσπασμα από την ταινία]  

 Η κινηματογραφική ταινία, ως μέσο επικοινωνίας, μπορεί να ενεργοποιεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να διεγείρει τις αισθήσεις μας. Η «Χιροσίμα, αγάπη μου», είναι μια τέτοια ταινία καθώς και μια ταινία επάνω στη δύναμη της μνήμης,  ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Πως όμως μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τον χρόνο και να περιγράψει τη συγκίνηση του βιώματος; Μόνο η τέχνη μπορεί να μεταδώσει αυτή τη συγκίνηση, που ο χρόνος διαβρώνει ώσπου να χαθεί, να ξεχαστεί. Εδώ λοιπόν σε αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται η αξία και το νόημα της σχέσης μας με την τέχνη, αφού μόνο αυτή μπορεί να μετουσιώνει το βίωμα.

Η αρχή έγινε στο 4οΔιεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας ή Παιγνιοθεραπείας με θέμα: «Έρως & Ψυχή Από το Μύθο στην Προοπτική» που οργάνωσε η ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ  & ΠΑΙΓΝΙΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΔΠΕ). Η ομάδα εργασίας που συντόνισαν οι: Δ. Δεδέσκη, Κ. Εικοσιπεντάρχου, Ι. Αυγερινού  από κοινού στο συνέδριο εκκινώντας από το αρχικό ερέθισμα ενός καλλιτεχνικού έργου όπως συγκεκριμένα η ταινία υψηλού διαμετρήματος, κινήθηκε προς την διαμόρφωση ενός μεθοδολογικού εργαλείου επεξεργασίας το οποίο και θα αξιοποιηθεί στα προσεχή  εργαστήρια:    

  1. Σάββατο 29 Απριλίου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
    Ενότητα 1η – Τόπος, Εικόνα & Σώμα:

Μπαίνοντας στο «σύμπαν» της ταινίας ανακαλύπτουμε το δραματικό πεδίο στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία και περπατώντας στους τόπους της, ερχόμαστε σε επαφή με τις εικόνες της, άλλωστε η εικόνα εμπεριέχει το αντικείμενο που αναπαριστά και αποτελεί το τεκμήριο και την απόδειξή του, ως μια διαμεσολάβηση με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον «σύμπαν» που θα δημιουργηθεί.

  1. Κυριακή 30 Απριλίου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
    Ενότητα 2η – Φώς, Ροή & Κίνηση:

Η κίνηση που περιγράφει έναν χώρο και μας προσανατολίζει στην γεωγραφία του, η κίνηση που πλησιάζει ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο, η κίνηση που απομονώνει ένα στοιχείο απ’τα υπόλοιπα ή που τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η παρουσία του ή η δραστηριότητα του και το φώς που δημιουργεί την ατμόσφαιρα και αναδεικνύει το περιεχόμενό της.

  1. Σάββατο 27 Μαΐου 2017 / 12:00 – 4:30 μ.μ.
    Ενότητα 3η – Χαρακτήρες & Σενάρια Ζωής:

Το σενάριο είναι η βάση των δεδομένων πάνω στην οποία δομείται ο κινηματογραφικός λόγος. Άλλωστε, ο τρόπος που αφηγούμαστε μια ιστορία, αποτελεί μέρος της ιστορίας αυτής. Οι χαρακτήρες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό κάθε ιστορίας και κάθε ιδέας, παίρνουν μορφή αποκτούν ένα σκοπό και μια μοίρα. Η έμπνευση του ήρωα αντιστοιχεί στη φυσική διαδικασία της γέννας.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εισηγήτριες σεμιναρίου:

Δεδέσκη Δώρα, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια

Εικοσιπεντάρχου Κων/να, Κοινωνική Λειτουργός – Σκηνοθέτις – Δραματοθεραπεύτρια

Αυγερινού Ιωάννα, Ηθοποιός – Δραματοθεραπεύτρια

Κόστος συμμετοχής: 130€ για συμμετοχή σε όλα τα προγραμματισμένα εργαστήρια (16 ώρες)
50€ ευρώ, ανά εργαστήριο (4 ώρες)

Για να ισχύει η εγγραφή σας απαιτείται η κατάθεση προκαταβολής 20 €, στην Τράπεζα Πειραιώς,  αρ. λογ. GR89 0171 0260 0060 2601 0203 539

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 6946 147378 & 6932 771170,6974973634.

Οργάνωση και τόπος διεξαγωγής: «ΚΕΝΤΡΟ» – Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση,   Ευρυδάμαντος & Κράτητος 6 ,  17121 , Νέα. Σμύρνη (κοντά στον Αγ.Σώστη).

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν με μίνιμουμ αρ. ατόμων τα 10 άτομα ανά εργαστήριο